Simon Stroud Johansson

Simon laddar om för ett nytt år i USA

Simon Stroud Johansson bestämde sig för att lämna Troja-Ljungby och testa på Midget Hockey i USA. Inom loppet av några månader hade han lämnat lilla Piggaboda i Småland och flyttat till Los Angeles i Kalifornien.

Simon fick ett händelserikt år som kröntes med provspel i USHL, en av världens bästa juniorhockeyligor. Simon berättar här om sitt första år i USA, vi träffade honom när han laddade om för ett nytt år med sitt California Titans.

Simon Stroud Johansson

Varför ville du åka till USA?

ag ville naturligtvis spela hockey men även studera. Min dröm och mitt mål är att ta mig hela vägen till NHL via juniorhockey i USHL och College/Universitetshockey.

Hur var ditt första år i USA??

Jag blev förvånad över att det var så bra lagsammanhållning med tanke på att det var så många spelare utifrån. Men annars var hockeyn som jag trott; snabbare tempo och mer fysiskt spel. Personligen gillar jag ett lite snabbare spel. Sen var det fler matcher, vilket gav oss spelare högre matchtempo. Vi spelade i två ligor samtidigt, dels NAPHL med matcher runt om i USA och vi spelade även i en lokal serie eftersom det finns många bra lag i Kalifornien.

Träningarna var ganska annorlunda mot i Sverige, vi tränade mer matchsituationer i Titans. I Sverige läggs mer fokus på teknik.

En annan sak som skilde USA från Sverige var att vi i Titans spelade många fler turneringar, hela sex stycken blev det för mig och då var jag ändå skadad en del. Vi åkte till San José, Minnespolis, Boston, Chicago och Detroit 2 gånger.

Boendet, skolan och livet i övrigt

Det var lite nervöst i början att flytta in till min värdfamilj, jag visste ju inte riktigt hur det skulle bli. Men det visade sig att de verkligen tog emot mig väl och hjälpte mig med allt. De skjutsade mig överallt. Dessutom fick jag mycket hjälp från alla i laget, de vill att alla ska må bra.

Jag började på en internationell skola som var förberedande för High School. Men i år ska jag börja på en vanlig High School, det blir spännande. Studiern var anpassade efter spelschemat, det hade inte funkat på en kommunal skola.

Förutom hockeyn så har fritiden varit kanonbra. Jag har spenderat mycket tiden på stranden och även varit runt på en massa sevärdheter som till exempel Universal Studios. Dessutom var jag på ett tiotal NHL-matcher också.

I slutet av säsongen fick jag chansen att åka på en utvecklings camp för USHL, en av världens bästa juniorligor. Det var en spännande upplevelse med många bra hockeyspelare. Tempot var högt och spelarna hade riktigt bra ”skills”. Det var en bra erfarenhet att få lära sig vad som krävs för att spela i USHL.

Hur ser du på att återvända för ett ytterligare år i USA?

Jag har mer erfarenhet nu och vet vad som kommer att hända. Jag känner tränarna och hoppas få deras förtroende så att jag kan öka på poängskörden. I skolan vill jag få bra betyg. I USA får man mycket hjälp av lärarna eftersom att det är små klasser.