Utlandsstudier med hockeyprofil

Utlandsstudier med hockeyprofil

I USA har man ungefär samma upplägg för hockeygymnasium som i Sverige; man spelar för ett klubblag, går på en High School och bor oftast hos en värdfamilj. I Nordamerika spelar man U16 och U18 hockey under sin gymnasietid. Man är alltså b-junior ett år längre och går vidare till a-juniorhockey (U20) när studierna är färdiga
Om Go to the US

Klubblagshockey i USA

I USA har man under de senaste åren satsat väldigt mycket på att utveckla klubblagshockeyn. Flera bra ligor finns men man spelar inte i ett sammanhållet seriesystem som i Sverige. Istället är systemet som inom all amerikanskprofesionell idrott att man köper in sig i en liga. De absolut bästa toppklubbarna i Sverige och USA är jämnförbara i kvalite, men om man tittar i skiktet strax under så finns det många fler bra alternativ i USA än i Sverige. Fler och fler spelare väljer därför att åka över Altlanten redan efter nian.

Man spelar ett stort antal matcher i sin serie och dessutom spelar, under säsongen, många lag mellan 6-10 turneringar. Dessa turneringar kallas för Show Cases och brukar vara riktiga jippon med mycket folk på läktarna och fullt ös.

Vid dessa Show Cases och vid ligamatcher ges många tillfällen att visa upp sig för universiteten, juniorligorna och till och med NHL. Under varje match kan det i alla fall vara flera olika scouter på läktaren, därför ger man allt i precis varje match i sann nordamerikansk stil! Alla lags första prioritet är att få sina spelare vidare framåt, mot hårdare ligor, inte att hålla kvar dem. Detta medför att hela organisationen gör allt för att du ska nå framgång inom alla områden!

Spelets tempo, i USA, är högre än i Sverige. Även spelarnas skicklighet är mycket hög. Detta kombinerat med amerikanernas traditionella fysiska hockey ger spelarna ett utmärkt utgångsläge inför kommande utmaningar i USA. Amerikanerna tar gärna emot utländska spelare till sina lag för att tillföra något annat en man redan har. Det finns många goda anledningar att åka över till USA för Svenska spelare; man vill utveckla den fysiska delen av spelet, man har redan en transatlantisk spelstil som passar bättre i USA eller man kanske bar behöver testa sina egenskaper i en ny miljö.

Spelarna i USA går i skola (High School) under säsongen och det är ett av kraven för att vara med i programmet. Klubbhockeyn och High School-studierna är upplagda så att man kan maximera sin utveckling som spelare och sköta om sin skolgång innan man går över till juniorhockey eller college och universitet. Klubblagshockey i USA är ett suveränt alternativ för europeiska spelare som vill kombinera kvalificerad hockey med studier.

Spelarna i den här typen av klubblag kommer från olika delar av USA och i vissa fall från Europa. Man bor då hos en värdfamilj, en så kallad ”Billet Family”. Dessa värdfamiljer är oftast knutna till klubben på något sätt, kanske dom har ett yngre barn som spelar för klubben eller ett äldre barn som flyttat vidare till college eller universitet. Din värdfamilj hjälper till med allt som behövs. Dom ordnar mat och skjuts till träningar och skola.

När du åker över till USA och spelar klubblagshockey kan du återvända tillbaka efter första året. Som längst kan man stanna tre år om man åker efter nian, men varje spelare väljer själv hur länge den vill stanna.